Primitivo (sau Zinfandel cum ii spun dincolo de ocean) este originar din Croația unde poartă denumirea de Tribidrag sau Crlenak Kaštelanski. Într-un anumit moment al istoriei, soiul a traversat Marea Adriatica și a fost plantat în Puglia unde s-a adaptat suprinzător de bine. Între anii 1800-1900 imigranții din sudul Italiei au dus mai departe soiul Primitivo în SUA unde a dobândit un nou nume: Zinfandel. Acolo a devenit un soi clasic pentru productia de vinuri roșii din California.

Chiar dacă Primitivo și Zinfandel sunt în esenta același soi de struguri, diferența dintre cele două se datorează solului și climei arealului din care fac parte. Așadar, Primitivo se remarca prin taninuri pregnante în timp ce Zinfandel are o corpolență medie.

Structura unui vin roșu obținut din soiul Primitivo este densă cu taninuri pregnante motiv pentru care vinul necesită o maturare de 3-4 ani pentru a se rotunji si pentru a deveni mai paletabil. În momentul degustării unui vin roșu Primitivo trebuie sa resimțim următoarele caracteristici:

  • Note de cirese supracoapte, capsuni, mure si stafide
  • Note de mirodenii si condimente
  • Nivelul alcoolului din vin ridicat (de obicei peste 14%)
  • Este usor dulceag datorita nivelului ridicat de glicerol

Termenul “Primitivo” nu inseamna “primitiv” in limba italiană. De fapt face aluzie la coacerea timpurie a strugurilor, timp în care acumulează mult zahar în interiorul fructului din care vor rezulta niște vinuri roșii extrem de fructate și ample.

Soiul Primitivo este cultivat cam peste tot in Puglia, însă îi priesc arealurile viticole aride și călduroase.