Cum a apărut cuvântul “șmecher”

Boierii olteni care aveau podgorii angajau câte un specialist în degustarea vinurilor. Cum în germană cuvântul „schmecken” înseamnă „a avea gust”, „a fi bun la gust”, s-a ajuns ca specialistul respectiv, pe care nu îl puteai păcăli cu vin prost, să fie numit „şmecher”.

Se spune că, într-un timp, saşii din Siebenburgen (cum i se mai spunea Transilvaniei) treceau Carpaţii pentru schimburi comerciale şi ajungeau şi în zona Drăgăşanilor, de unde cumpărau vin. Ofereau la schimb articole de meşteşugărie.

Oltenii îi păcăleau dându-le să mănânce și să bea vinul cel mai tare pe care-l aveau. Cum saşii nu erau obişnuiţi cu băutura, se „ameţeau” repede, iar când începeau negocierile pentru preţul produselor, erau aproape beţi şi nu mai reuşeau să vândă la preţ bun și se alegeau și cu cel mai prost zaibăr, în cele din urmă fiind înlocuit cel bun.

Așa a apărut meseria de „smecken” – cel care îi însoțea pe negustorii saşi spre podgoria Drăgăşani pentru a face schimb de produse şi pentru a aduce vin în Transilvania.  Oltenii i-au spus „șmecher” și au înțeles că el este „cel care nu poate fi păcălit”.

Carnetul de Șmeker No145

Carnetul de șmeker oferit de No145 vă oferă statutul de persoană care nu poate fi păcălită. De ce?
Pentru că știți ce-i bun!

Carnetul de șmeker se poate descărca din Contul tău, apăsând butonul:

Vino cu Carnetul de șmeker (printat sau pe telefon) în magazinul din Calea Plevnei 145 și beneficiezi de 5% reducere la orice produs cumpărat!