„Orice vin are o poveste”

Mini coș

Brandul Aurelius își are începuturile din anul 2019 si adevărata valoarea a acestuia este mult mai importantă decât valoarea metalului nobil – aurul. Aurelius reprezintă aurul sufletului, noblețea gândurilor celor care se dedică procesului de creare a vinurilor selecte și unice.
Vino alături de noi să descoperi aromele intense și unice din Aurelius Extra Brut Rosé (spumant rose brut), Aurelius Viorica (vin alb sec), Aurelius Pinot Grigio (vin alb sec), Aurelius Merlot (vin roșu sec)

 

Unde: Calea Plevnei No145, București
Când: miercuri 19 iulie 2023, ora 18:00
Înscrie-te aici ➤➤➤

Șarba este un soi românesc de struguri albi obținut la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Odobești prin încrucișarea a două soiuri foarte valoroase: Tămâioasă Românească și Riesling Italian. Caracterul semi-aromat al strugurilor au facut ca acest nou soi sa fie adoptat cu repeziciune de majoritatea podgoriilor din Vrancea. Dar a reusit totusi sa ramana o varietate locala.

Șarba a fost considerat un soi semiaromat, el având la început, imediat după omologare, o aromă destul de intensă sugerând mirosul de trandafiri de dulceață. Cu timpul, aroma s-a mai estompat, neexistând explicații certe. Cauza ar putea fi una genetică, fie de condiții pedo-climatice, fie agrotehnică sau de tehnologie de vinificație. Unele vinuri au aroma la nivelul de la momentul omologării, altele au nivelul de aromă foarte mult estompat. În Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din România pentru anul 2012 este înscrisă o singură clonă, Șarba 3 Od

Soiul a fost omologat în 1972, denumirea fiind inspirată de Culmea Șarbei, locul cel mai înalt din regiune care asigură o panoramă spectaculoasă: o râpă adâncă de câțiva zeci de metri și în plan depărtat râul Milcov.

Inițial era întâlnit doar pe Dealul Șarbei, dar s-a răspândit destul de repede odată cu programul de reconversie în special în podgoriile din sudul Moldovei, limitându-se doar la județul Vrancea. Ținând cont de pierderea treptată a aromei care îl caracterizează este posibilă și o restrângere a suprafețelor cultivate cu acest soi.

Feteasca Neagră este un vechi soi autohton de struguri din România, din care se obțin vinuri roșii și roze. Soiul este cultivat în România pe o suprafață de 2971,90 ha (2017) și în Republica Moldova.

Din Feteasca Neagră se obțin preponderent vinuri roșii cu tente rubinii și o aromă de fructe de pădure, vișine, prune uscate, stafide negre, este ușor condimentat, amintind de scorțișoară, piper, ienibahar sau vanilie, și este mai bogat și mai fin odată cu învechirea. Pe palatin se resimt aromele fructelor amintite în nas cât și o textura catifelata, complexă. Finalul este de cele mai multe ori proaspăt și lung.

Temperatura optima de servire a unei sticle de Feteasca Neagră este de 16-18 grade Celsius. Se recomandă decantarea vinului minim 30 de minute și de asemenea servrea într-un pahar supradimensionat, precum paharul Super 800 sau Magnifico, oferindu-i astfel vinului posibilitatea de aerisire pentru a ne putea bucura de toate componentele și aromele de care dispune. Feteasca Neagră este cunoscut ca un soi din care rezultă vinuri rosii cu potential de învechire, reușind în timp să dezvolte un gust mai amplu, cu tanini cărnoși și fini.

În 2022 vinul Negre 2017, un cupaj de Fetească Neagră (51%) și Băbească Neagră, produs în podgoria Valul lui Traian (Tigheci, Leova), a fost desemnat cel mai bun vin roșu din lume

Primitivo (sau Zinfandel cum ii spun dincolo de ocean) este originar din Croația unde poartă denumirea de Tribidrag sau Crlenak Kaštelanski. Într-un anumit moment al istoriei, soiul a traversat Marea Adriatica și a fost plantat în Puglia unde s-a adaptat suprinzător de bine. Între anii 1800-1900 imigranții din sudul Italiei au dus mai departe soiul Primitivo în SUA unde a dobândit un nou nume: Zinfandel. Acolo a devenit un soi clasic pentru productia de vinuri roșii din California.

Chiar dacă Primitivo și Zinfandel sunt în esenta același soi de struguri, diferența dintre cele două se datorează solului și climei arealului din care fac parte. Așadar, Primitivo se remarca prin taninuri pregnante în timp ce Zinfandel are o corpolență medie.

Structura unui vin roșu obținut din soiul Primitivo este densă cu taninuri pregnante motiv pentru care vinul necesită o maturare de 3-4 ani pentru a se rotunji si pentru a deveni mai paletabil. În momentul degustării unui vin roșu Primitivo trebuie sa resimțim următoarele caracteristici:

  • Note de cirese supracoapte, capsuni, mure si stafide
  • Note de mirodenii si condimente
  • Nivelul alcoolului din vin ridicat (de obicei peste 14%)
  • Este usor dulceag datorita nivelului ridicat de glicerol

Termenul “Primitivo” nu inseamna “primitiv” in limba italiană. De fapt face aluzie la coacerea timpurie a strugurilor, timp în care acumulează mult zahar în interiorul fructului din care vor rezulta niște vinuri roșii extrem de fructate și ample.

Soiul Primitivo este cultivat cam peste tot in Puglia, însă îi priesc arealurile viticole aride și călduroase.

×