Feteasca Neagră este un vechi soi autohton de struguri din România, din care se obțin vinuri roșii și roze. Soiul este cultivat în România pe o suprafață de 2971,90 ha (2017) și în Republica Moldova.

Din Feteasca Neagră se obțin preponderent vinuri roșii cu tente rubinii și o aromă de fructe de pădure, vișine, prune uscate, stafide negre, este ușor condimentat, amintind de scorțișoară, piper, ienibahar sau vanilie, și este mai bogat și mai fin odată cu învechirea. Pe palatin se resimt aromele fructelor amintite în nas cât și o textura catifelata, complexă. Finalul este de cele mai multe ori proaspăt și lung.

Temperatura optima de servire a unei sticle de Feteasca Neagră este de 16-18 grade Celsius. Se recomandă decantarea vinului minim 30 de minute și de asemenea servrea într-un pahar supradimensionat, precum paharul Super 800 sau Magnifico, oferindu-i astfel vinului posibilitatea de aerisire pentru a ne putea bucura de toate componentele și aromele de care dispune. Feteasca Neagră este cunoscut ca un soi din care rezultă vinuri rosii cu potential de învechire, reușind în timp să dezvolte un gust mai amplu, cu tanini cărnoși și fini.

În 2022 vinul Negre 2017, un cupaj de Fetească Neagră (51%) și Băbească Neagră, produs în podgoria Valul lui Traian (Tigheci, Leova), a fost desemnat cel mai bun vin roșu din lume