Chardonnay este unul dintre cele mai faimose și plantate soiuri de struguri pentru vin alb din lume. Cu toate că cele mai expresive varietăți de Chardonnay sunt produse in Burgundia și California, soiul a fost pus în valoare și de producători din Italia, Australia, Noua Zeelandă și anumite pârti din Africa de Sud. Aromele unui Chardonnay sunt greu de descris și diferă de la o podgorie la alta; multe vinuri Chardonnay sunt foarte complexe, datorita metodei de producere. Astfel fermentația malolactica aduce arome untoase iar maturarea cotribuie cu note de vanilie, fum și indicii de condimente precum cuișoare sau scorțișoară.

Din strugurii acestui soi se obțin vinuri superioare, de mare clasă, seci, demiseci sau chiar dulci licoroase, în funcție de condițiile climatice și de sol de care beneficiază. În toată lumea, Chardonnay este un reper pentru toate vinurile albe, fiind prima opțiune pentru un vin alb de mare calitate. În Franța este unul din cele trei soiuri acceptate prin lege pentru producerea șampaniei (alături de Pinot Noir și Pinot Meunier). Soiul este autofertil, deci nu are nevoie de polenizator: produce struguri de calitate deosebită, cu conținut ridicat de zahăr.

În Romania soiul Chardonnay este cultivat in podgorii/regiuni: Murfatlar, Jidvei, Drăgășani, Ploiesti, Pietroasa, etc.

Descriere soi:

  • floarea este hermafrodita-normala, de tipul 5. Polenul este fertil iar soiul este autofertil.
  • frunza este  rotunda (de cca. 14,3 cm lungime si 14,1 cm latime) de marime mijlocie; culoare (verde inchis); intreaga (mai rar trilobata sau pentalobata), cu sinusul petiolar in forma de „V” sau lira. Codita este mai scurta decat nervura principala.
  • strugurele este mic, are cca. 13 cm lungime cu forma cilindrica, compact. Codita este lignificata la baza. Greutatea medie a strugurelui de Chardonnay este de 140 grame;
  • bobul este sferic si mic (1,1 g). Pielita este groasa de culoare galben-verzuie. Miezul este zemos, fara aroma, cu zeama incolora;
  • soi de vigoare mica-mijlocie;
  • perioada de vegetatie este lunga: 170-190  zile pana la maturarea strugurilor;