Blog | Magazin online de bauturi alcoolice
„Orice vin are o poveste”

Mini coș

Șarba este un soi românesc de struguri albi obținut la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Odobești prin încrucișarea a două soiuri foarte valoroase: Tămâioasă Românească și Riesling Italian. Caracterul semi-aromat al strugurilor au facut ca acest nou soi sa fie adoptat cu repeziciune de majoritatea podgoriilor din Vrancea. Dar a reusit totusi sa ramana o varietate locala.

Șarba a fost considerat un soi semiaromat, el având la început, imediat după omologare, o aromă destul de intensă sugerând mirosul de trandafiri de dulceață. Cu timpul, aroma s-a mai estompat, neexistând explicații certe. Cauza ar putea fi una genetică, fie de condiții pedo-climatice, fie agrotehnică sau de tehnologie de vinificație. Unele vinuri au aroma la nivelul de la momentul omologării, altele au nivelul de aromă foarte mult estompat. În Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din România pentru anul 2012 este înscrisă o singură clonă, Șarba 3 Od

Soiul a fost omologat în 1972, denumirea fiind inspirată de Culmea Șarbei, locul cel mai înalt din regiune care asigură o panoramă spectaculoasă: o râpă adâncă de câțiva zeci de metri și în plan depărtat râul Milcov.

Inițial era întâlnit doar pe Dealul Șarbei, dar s-a răspândit destul de repede odată cu programul de reconversie în special în podgoriile din sudul Moldovei, limitându-se doar la județul Vrancea. Ținând cont de pierderea treptată a aromei care îl caracterizează este posibilă și o restrângere a suprafețelor cultivate cu acest soi.

Feteasca Neagră este un vechi soi autohton de struguri din România, din care se obțin vinuri roșii și roze. Soiul este cultivat în România pe o suprafață de 2971,90 ha (2017) și în Republica Moldova.

Din Feteasca Neagră se obțin preponderent vinuri roșii cu tente rubinii și o aromă de fructe de pădure, vișine, prune uscate, stafide negre, este ușor condimentat, amintind de scorțișoară, piper, ienibahar sau vanilie, și este mai bogat și mai fin odată cu învechirea. Pe palatin se resimt aromele fructelor amintite în nas cât și o textura catifelata, complexă. Finalul este de cele mai multe ori proaspăt și lung.

Temperatura optima de servire a unei sticle de Feteasca Neagră este de 16-18 grade Celsius. Se recomandă decantarea vinului minim 30 de minute și de asemenea servrea într-un pahar supradimensionat, precum paharul Super 800 sau Magnifico, oferindu-i astfel vinului posibilitatea de aerisire pentru a ne putea bucura de toate componentele și aromele de care dispune. Feteasca Neagră este cunoscut ca un soi din care rezultă vinuri rosii cu potential de învechire, reușind în timp să dezvolte un gust mai amplu, cu tanini cărnoși și fini.

În 2022 vinul Negre 2017, un cupaj de Fetească Neagră (51%) și Băbească Neagră, produs în podgoria Valul lui Traian (Tigheci, Leova), a fost desemnat cel mai bun vin roșu din lume

Primitivo (sau Zinfandel cum ii spun dincolo de ocean) este originar din Croația unde poartă denumirea de Tribidrag sau Crlenak Kaštelanski. Într-un anumit moment al istoriei, soiul a traversat Marea Adriatica și a fost plantat în Puglia unde s-a adaptat suprinzător de bine. Între anii 1800-1900 imigranții din sudul Italiei au dus mai departe soiul Primitivo în SUA unde a dobândit un nou nume: Zinfandel. Acolo a devenit un soi clasic pentru productia de vinuri roșii din California.

Chiar dacă Primitivo și Zinfandel sunt în esenta același soi de struguri, diferența dintre cele două se datorează solului și climei arealului din care fac parte. Așadar, Primitivo se remarca prin taninuri pregnante în timp ce Zinfandel are o corpolență medie.

Structura unui vin roșu obținut din soiul Primitivo este densă cu taninuri pregnante motiv pentru care vinul necesită o maturare de 3-4 ani pentru a se rotunji si pentru a deveni mai paletabil. În momentul degustării unui vin roșu Primitivo trebuie sa resimțim următoarele caracteristici:

  • Note de cirese supracoapte, capsuni, mure si stafide
  • Note de mirodenii si condimente
  • Nivelul alcoolului din vin ridicat (de obicei peste 14%)
  • Este usor dulceag datorita nivelului ridicat de glicerol

Termenul “Primitivo” nu inseamna “primitiv” in limba italiană. De fapt face aluzie la coacerea timpurie a strugurilor, timp în care acumulează mult zahar în interiorul fructului din care vor rezulta niște vinuri roșii extrem de fructate și ample.

Soiul Primitivo este cultivat cam peste tot in Puglia, însă îi priesc arealurile viticole aride și călduroase.

Chardonnay este unul dintre cele mai faimose și plantate soiuri de struguri pentru vin alb din lume. Cu toate că cele mai expresive varietăți de Chardonnay sunt produse in Burgundia și California, soiul a fost pus în valoare și de producători din Italia, Australia, Noua Zeelandă și anumite pârti din Africa de Sud. Aromele unui Chardonnay sunt greu de descris și diferă de la o podgorie la alta; multe vinuri Chardonnay sunt foarte complexe, datorita metodei de producere. Astfel fermentația malolactica aduce arome untoase iar maturarea cotribuie cu note de vanilie, fum și indicii de condimente precum cuișoare sau scorțișoară.

Din strugurii acestui soi se obțin vinuri superioare, de mare clasă, seci, demiseci sau chiar dulci licoroase, în funcție de condițiile climatice și de sol de care beneficiază. În toată lumea, Chardonnay este un reper pentru toate vinurile albe, fiind prima opțiune pentru un vin alb de mare calitate. În Franța este unul din cele trei soiuri acceptate prin lege pentru producerea șampaniei (alături de Pinot Noir și Pinot Meunier). Soiul este autofertil, deci nu are nevoie de polenizator: produce struguri de calitate deosebită, cu conținut ridicat de zahăr.

În Romania soiul Chardonnay este cultivat in podgorii/regiuni: Murfatlar, Jidvei, Drăgășani, Ploiesti, Pietroasa, etc.

Descriere soi:

  • floarea este hermafrodita-normala, de tipul 5. Polenul este fertil iar soiul este autofertil.
  • frunza este  rotunda (de cca. 14,3 cm lungime si 14,1 cm latime) de marime mijlocie; culoare (verde inchis); intreaga (mai rar trilobata sau pentalobata), cu sinusul petiolar in forma de „V” sau lira. Codita este mai scurta decat nervura principala.
  • strugurele este mic, are cca. 13 cm lungime cu forma cilindrica, compact. Codita este lignificata la baza. Greutatea medie a strugurelui de Chardonnay este de 140 grame;
  • bobul este sferic si mic (1,1 g). Pielita este groasa de culoare galben-verzuie. Miezul este zemos, fara aroma, cu zeama incolora;
  • soi de vigoare mica-mijlocie;
  • perioada de vegetatie este lunga: 170-190  zile pana la maturarea strugurilor;

 

×