„Orice vin are o poveste”

Mini coș

Chardonnay este unul dintre cele mai faimose și plantate soiuri de struguri pentru vin alb din lume. Cu toate că cele mai expresive varietăți de Chardonnay sunt produse in Burgundia și California, soiul a fost pus în valoare și de producători din Italia, Australia, Noua Zeelandă și anumite pârti din Africa de Sud. Aromele unui Chardonnay sunt greu de descris și diferă de la o podgorie la alta; multe vinuri Chardonnay sunt foarte complexe, datorita metodei de producere. Astfel fermentația malolactica aduce arome untoase iar maturarea cotribuie cu note de vanilie, fum și indicii de condimente precum cuișoare sau scorțișoară.

Din strugurii acestui soi se obțin vinuri superioare, de mare clasă, seci, demiseci sau chiar dulci licoroase, în funcție de condițiile climatice și de sol de care beneficiază. În toată lumea, Chardonnay este un reper pentru toate vinurile albe, fiind prima opțiune pentru un vin alb de mare calitate. În Franța este unul din cele trei soiuri acceptate prin lege pentru producerea șampaniei (alături de Pinot Noir și Pinot Meunier). Soiul este autofertil, deci nu are nevoie de polenizator: produce struguri de calitate deosebită, cu conținut ridicat de zahăr.

În Romania soiul Chardonnay este cultivat in podgorii/regiuni: Murfatlar, Jidvei, Drăgășani, Ploiesti, Pietroasa, etc.

Descriere soi:

  • floarea este hermafrodita-normala, de tipul 5. Polenul este fertil iar soiul este autofertil.
  • frunza este  rotunda (de cca. 14,3 cm lungime si 14,1 cm latime) de marime mijlocie; culoare (verde inchis); intreaga (mai rar trilobata sau pentalobata), cu sinusul petiolar in forma de „V” sau lira. Codita este mai scurta decat nervura principala.
  • strugurele este mic, are cca. 13 cm lungime cu forma cilindrica, compact. Codita este lignificata la baza. Greutatea medie a strugurelui de Chardonnay este de 140 grame;
  • bobul este sferic si mic (1,1 g). Pielita este groasa de culoare galben-verzuie. Miezul este zemos, fara aroma, cu zeama incolora;
  • soi de vigoare mica-mijlocie;
  • perioada de vegetatie este lunga: 170-190  zile pana la maturarea strugurilor;

 

Când vinul ia gustul inimii, în fiecare pahar poți descoperi o nouă emoție…
Ne aflăm în inima orașului Gioia del Cole din provincia Puglia unde încă din anul 1937 Crama Tenuta Viglione produce vinuri unice și de calitate.
Vino alături de noi să descoperi aromele intense și unice pugliese din Primitivo, Negroamaro, Susumaniello, Verdeca, Fiano, Falanghina și Marpione (Primitivo – Vinul Riserva, 99 Points – Zosimo Wine Critic)
Unde: Europa Royale Hotel, Str. Franceză Nr.60, București
Când: vineri 24 martie 2023, ora 16:00
Prețul biletului: 75 lei (15€)

Tequila Sunrise – un cocktail cu o istorie de 50 de ani, care s-a născut pe meleaguri americane. Numele l-a primit în urma culorilor ademenitoare pe care le are și care amintesc de un răsărit de soare. Ingredientele necesare:

  • 150 ml suc de portocale
  • 10 ml sirop grenadine
  • 50 ml tequila

 

Mod de preparare:

Acest cocktail se prepară ușor diferit de toate cele de mai sus. Dacă până acum trebuia doar să adaugi toate ingredientele într-un shaker și să le mixezi, aici trebuie să fii foarte atent la adăugarea lor. Ai nevoie de un pahar în care vei pune gheața (3-4 cuburi) și vei adăuga siropul de grenadine. Apoi, torni sucul de portocale cu atenție (îți sugerăm să o faci folosind marginea paharului) pentru a nu se amesteca cu siropul de grenadine. Peste toată această compoziție adaugi tequila, din nou, cu atenție.

Poți oferi un aspect cât mai plăcut acestui cocktail de vară folosind umbreluțe pentru decor și, eventual, felii de portocale.

Cosmopolitan – un cocktail simplu, dar elegant, care a obișnuit consumatorii cu un gust inconfundabil și o apariție aparte datorită culorilor sale. Are un gust fructat, ceea ce îl face perfect pentru o seară în care vrei să te relaxezi în oraș sau poate chiar pentru un eveniment.

De ce ai nevoie pentru a prepara un Cosmopolitan:

  • 20 ml triplu sec
  • 5 ml grenadine
  • jumătate de lime
  • gheață cuburi
  • 30 ml vodkă

Mod de preparare:

Iei toate ingredientele de mai sus si le pui într-un shaker. Lime-ul trebuie stors în această compoziție. Apoi amesteci toate ingredientele bine, iar rezultatul final îl pui într-un pahar pe care îți sugerăm să-l decorezi cu o felie de lime pentru un aspect cât mai veritabil.

Lista de ingrediente:

  • 750 ml vin roșu sec
  • 300-350 gr zahăr
  • ½ păstaie vanilie (sau 1 plic zahăr vanilat bourbon)
  • coaja de la 1 lămâie mică (cca 7 fâșii luate pe lungimea lămâii)
  • 275 ml rom brun (40% alcool)

 

Mod de preparare:

  1. Într-o crăticioară se pune la fiert vinul cu vanilia, jumătate din coaja de lămâie) și zahărul. După ce începe să fiarbă se da foc mai mic să fiarbă molcom. Se fierbe 30 minute.
  2. Se ia de pe foc, se adaugă restul de coajă de lămâie și se acoperă. Se lasă să se răcească.
  3. Se scoate lămâia și se adaugă romul. Se pune într-o sticlă. Se lasă să stea 2 zile la loc răcoros, apoi se poate consuma.
×